Nasiona Trawa Stadionowa Twój Ogród
- 1kg nasion wystarcza na 40m2 trawnika,
- Gęsto zadarnia,
- Odporna na wygniatanie,
- Znosi niskie koszenie,
- Idealna na boiska sportowe.
Trawa Stadionowa Twój
Ogród to nasiona traw z kolekcji
Twój Ogród. Kolekcje tworzą specjalnie dobrane
gatunki traw dostosowane do polskich warunków
atmosferycznych. Każda mieszanka została skomponowana w taki
sposób, by zapewniała maksymalny efekt w zależności od jej
przeznaczenia.
Nasiona Trawy Stadionowej Twój
Ogród przeznaczone są do zakładania
trawników użytkowanych intensywnie, takich jak boiska
sportowe. Wyróżnia się powolnym wzrostem.
Wymaga większej dbałości jeśli chodzi o nawożenie i pielęgnację. Lubi
częste podlewanie.
Skład nasion Trawy Stadionowej Twój
Ogród:
- Kostrzewa czerwona 35%,
- Życica trwała 30 %,
- Życica wielokwiatowa 25 %,
- Wiechlina łąkowa 10 %.
Zakładanie trawnika z mieszanki nasion Trawa Stadionowa
Twój Ogród:
Stosując się do opisanych zasad zapewnisz sobie pełny sukces i
zadowolenie z posiadanego trawnika.
1. Oczyść teren z kamieni, liści, patyków i roślin
oraz ewentualnych śmieci. Kwasowość gleby dla traw mieści się w
przedziale pH 5,5-7,0. W przypadku kwaśnego odczynu pH zastosuj kredę
granulowaną „Twój ogród”
podnosząc odczyn gleby.
WAŻNE! Jeżeli planujesz zastosowanie podziemnej instalacji
nawadniającej, elektrycznej lub drenażu, wykonaj to na tym etapie.
2. Przekop ziemię na głębokość szpadla, dokładnie ją
odwracając, jeżeli gleba jest mało żyzna, rozłóz warstwę
kompostu i dopiero wtedy ją przekop. Wyrównaj i ukształtuj
teren, który powinien być płaski, dopuszczalny jest 1-3 %
spadek ułatwiający powierzchniowy spływ wody.
WAŻNE! Wykończ brzegi trawnikowe, na tym etapie jest najwygodniej
umieścić je w ziemi.
3. Wyrównaj teren za pomocą grabi. Teren pod siew
trawy nie powinien mieć dołków ani górek,
które będą utrudnić późniejsze koszenie. Ubij,
kilkukrotnie udeptując teren lub zwałuj powierzchnię. Usuń widoczne
chwasty.
WAŻNE! Jeżeli planujesz wysiew trawy wcześniej niż w dniu jej siania,
pozbądź się chwastów chemicznie używając preparatu
Koniczynka marki „TWÓJ ogród”.
4. Bezpośrednio przed siewem grabiami lekko wzrusz podłoże
unikając powstania nierówności. W ten sposób
stworzysz lepsze warunki dla wysiewu nasion. Na tak przygotowane
podłoże wysiej trawę (w celu uzyskania jednolitej mieszanki przemieszaj
nasiona), zabieg wykonaj w bezwietrzną pogodę. Po wysianiu nasion
przykryj je warstwą rodzimej gleby lub gotowym podłożem uniwersalnym
„TWÓJ ogród” RUP! o grubości
1 cm. Przykryte ziarna udeptuj lub zwałuj.
WAŻNE! Najlepsze są specjalistyczne mieszanki przeznaczone na konkretny
teren i planowane użytkowanie.
5. Świeżo wysiane nasiona traw podlej w taki sposób
by ich nie wypłukać. W pierwszym etapie teren podlewaj małą ilością,
kilka razy na dobę, nie powodując długotrwałego zastoju wody.
WAŻNE! Stale zachowuj wilgoć w górnej warstwie podłoża.
Użyte w mixie gatunki mają różny czas kiełkowania od 7 do 28
dni.
6. Pierwsze koszenie trawnika wykonaj, gdy źdźbła osiągną
wysokość 8-12 cm. Koś ją do wysokości 5-6 cm.
WAŻNE! Pierwsze koszenia rób delikatnie, ostrymi nożami
kosiarki, dzięki temu unikniesz wyrywania młodych słabo ukorzenionych
roślin.
Koszenie trawnika w zależności od temperatury powietrza:
- gdy temperatura utrzymuje się na poziomie do 25°C,
trawnik należy kosić na 4cm wysokości,
- gdy temperatura utrzymuje się na poziomie 25-30°C,
trawnik należy kosić na 6cm wysokości,
- gdy temperatura przekracza 30°C nie należy
wykonywać koszenia trawnika.
Warunki wpływające na wybarwienie trawy:
Trawnik powinien być zakładany na glebie o odczynie (pH
5,5-6,5). Zbyt niskie pH podłoża z odczynem poniżej 5,5 utrudnia trawie
pobieranie składników odżywczych, krzewienie się i
rozwój systemu korzeniowego, a to odbija się na wyglądzie i
kondycji murawy. Jeśli podłoże jest zbyt kwaśne, trawnik traci
swój intensywny kolor i zaczyna żółknąć, rośnie
gorzej i staje się przerzedzony.
Wpływ na kolor trawy ma proces nawożenia. Regularne zasilanie
odpowiednim nawozem sprzyja intensywnemu wybarwieniu. Znaczenie ma
jakość wody, jej źródło pochodzenia i skład biochemiczny.