Oregano
– Lebiodka pospolita 0,2g
Origanum
vulgare
Roślina
wieloletnia przyprawowa oraz lecznicza.
Termin
siewu do inspektu : III
Termin
wysadzenia do gruntu : po 15 V
Rozstaw
: 30x x40 cm
Termin
zbioru : VI – VIII (w czasie kwitnienia)
Posiada
korzenny zapach i gorzkawy smak. Przyprawa doskonała do
różnych mięs, sosów, pizzy, zup, ryb,
serów, dań z pomidorami, sałatek, makaronów.
Olejek
eteryczny Oregano ma właściwości przeciwbakteryjne oraz
przeciwgrzybiczne. Ziele lebiodki pobudza apetyt, działa wykrztuśnie,
przeciwkaszlowo, przeciwbiegunkowo, przeciwbakteryjnie,
przeciwskurczowo i moczopędnie. Pomaga przy reumatyzmie oraz
bezsenności oraz przy dolegliwościach układu pokarmowego, zwalcza także
zapalenia górnych dróg oddechowych. Ziele może
być stosowane w formie naparu oraz licznych mieszanek ziołowych. Ziele
pozyskujemy na bieżąco, w przypadku zbioru na susz ścinamy na wysokości
kilku centymetrów nad ziemią w okresie jej kwitnienia.
Wówczas jest najbardziej aromatyczne i najodpowiedniejsze do
zbioru. Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 30- 35 °C.
Po wysuszeniu odrzucamy zdrewniałe pędy, a ziele przechowujemy w
szczelnych pojemnikach bądź woreczkach. Odpowiednie przechowywanie ma
na celu zachowanie jego wyrazistego aromatu. Suszone ziele jest
bardziej aromatyczne niż świeże.
Nasiona
wysiewamy pod osłony lub wprost do gruntu w kwietniu, w rzędy co 40
– 50 cm. Lubi miejsce osłonięte i nasłonecznione, glebę
przepuszczalną i żyzną.
Lebiodka
może być uprawiana specjalnie dla pszczół, gdyż należy do
roślin wybitnie miododajnych (wydajność miodowa 500kg z ha). Z uwagi na
tą cechę warto wkomponować oregano na zróżnicowane rabaty
ogrodowe w części ozdobnej oraz na skalnikach.