EM Bokashi STARTER KOMPOSTOWY 2kg

20.00 zł

  • Kod produktu: EM Bokashi Kompost 2kg
  • Waga: 2kg
  • Sztuk w magazynie: 0

Wyprzedano


EM Bokashi Starter Kompostowy

 

- doskonały ,biologiczny aktywator procesów fermentacyjnych

-  może być dodawany do kompostu jako naturalny starter procesu kompostowania

- zalecany do domowego kompostowania odpadków organicznych ( z gospodarstwa domowego jak i z ogrodu)

- może być również stosowany bezpośrednio pod rośliny ogrodowe i doniczkowe

 

       Słowo „bokashi” pochodzi z języka japońskiego i oznacza „sfermentowany  materiał organiczny”. EM bokashi starter kompostowy to materiał organiczny przefermentowany z EM bez dostępu tlenu. EM pomaga w przetwarzaniu wszystkich resztek organicznych w procesie fermentacji w ten sposób, że są one najłatwiej wchłaniane przez życie glebowe. Podczas fermentacji materiał organiczny jest wzbogacony o witaminy i enzymy, które służą człowiekowi, zwierzętom i roślinom.

 

     EM bokashi, (inaczej mówiąc EM kompost) należy traktować jako nawóz gotowy do użyźniania gleby. Należy pamiętać,  że po rozrzuceniu  go na grządkach należy go  przykopać.
EM kompost ma bardzo kwaśny odczyn (ph 3,5-4), dlatego po wymieszaniu   go z glebą należy odczekać 2 tygodnie   aby mikroorganizmy spowodowały jego rozkład w glebie i przetworzenie materiału , a odczyn ph gleby stanie się neutralny (ph 7). W tedy dopiero można sadzić młode rośliny.

 

Zastosowanie EM Bokashi Starter Kompostowy

 

rośliny doniczkowe: EM bokashi należy wymieszać z wilgotną ziemią do roślin doniczkowych , dostępną w handlu. Mieszankę zostawić w w worku lub na pryzmie przez 2 tygodnie.

- ogród: należy rozsypać ok.150-200 g EM bokashi na 1 m2 i lekko wymieszać. Z sadzeniem lub siewem należy odczekać ok. 2 tygodni. Jeśli rośliny zostały zasadzone lub nasiona wysiane, to w odległości 20 -30 cm od rośliny należy w ziemi zrobić rowki głębokości 10-20 cm i umieścić w nich EM bokashi

- w gospodarstwie domowym sami możemy  wyprodukować doskonałe bokashi z odpadków kuchennych.

Rozdrobnione odpadki kuchenne i innego rodzaju szczątki organiczne należy umieścić w dość szczelnie zamykanym pojemniku(może to być dowolny, mniej lub bardziej hermetyczny pojemnik najlepiej z kranikiem) i jak najwcześniej zaszczepić EM-bokashi. Najlepiej kolejne warstwy odpadków przesypywać cienką warstwą EM-bokashi. Wypełniony pojemnik należy pozostawić w zamknięciu na 10-14 dni (w zależności od temperatury optymalna 25-30C), aż zawartość całkowicie sfermentuje. Po  około 7 dniach z kranika popłynie żółty płyn o zapachu lekko zepsutej kiszonki.

     Jest to fantastyczny wieloskładnikowy nawóz naturalny, pełen witamin i pożytecznych bakterii.

Można go wykorzystać na wiele sposobów:

-    do podlewania kwiatów doniczkowych ( w stężeniu minimum 1:100 nie zbyt często bo to nawóz, czyli od wiosny do jesieni raz na miesiąc, a zimą najlepiej wcale)

-    i do kwiatów rabatowych (kwiaty jednoroczne  nawet raz w tygodniu),

-    podać zwierzakom domowym w miseczce do wypicia na polepszenie trawienia, sierści, odporności

-    i ogrodzie można podlać warzywa, rośliny owocowe, krzewy i drzewa ozdobne, trawnik; ( rośliny lubią nawożenie naturalnym nawozem, a w dużym rozcieńczeniu z wodą, nie ma niebezpieczeństwa przenawożenia),

-    można wlać do  zlewu zamiast „kreta”

Kiedy płyn już przestanie lecieć z kranika, mamy jeszcze w wiadrze nawóz w postaci ukiszonych resztek. Należy pamiętać o tym, że odpadki kuchenne  nie rozkładają się, jak to jest w przypadku kompostu. Ich struktura, a także kolory pozostają prawie nie zmienione. Dokładnie z takim samym procesem mamy do czynienia podczas kwaszenia kapusty. Podczas procesu fermentacji (kwaszenia) odpadki zostają tak nasycone witaminami, że nie gniją i przyjemnie pachną. Są one optymalnie przygotowane do tego, żeby służyć za pożywienie życiu glebowemu, a tym samym roślinom.  Charakterystycznymi symptomami potwierdzającymi prawidłowy przebieg procesu są  kwaśny zapach oraz niekiedy pojawiająca się biała pleśń.
Przefermentowane w ten sposób odpadki można zakopać w ziemi (albo przechowywać do 6 miesięcy w szczelnym pojemniku). Najlepiej za każdym razem zakopywać powstałą kiszonkę w różnych miejscach w ogrodzie. Kiszonka jest bardzo kwaśna (pH około 3,5), więc każdy dołek powinien być odsunięty od młodych roślin o około 25cm, chyba że chcemy nawozić i przy okazji zakwasić glebę dla rododendronów, borówki amerykańskiej lub innych roślin kwasolubnych.   Jeżeli zechcemy użyć ukiszonego nawozu do nowo zakładanej grządki, to po rozsypaniu na wybranym terenie i płytkim przekopaniu, musimy poczekać co najmniej 10-14 dni, zanim zaczniemy sadzić lub siać warzywa. Przez ten czas  kwasowość gleby ustabilizuje się na poziomie pH 7, czyli optymalnym dla rozwoju roślin .  W glebie mikroorganizmy dominujące w EM nadają kierunek, który podchwytują inne mikroorganizmy glebowe. Przetwarzając szczątki organiczne szybko się mnożą, produkując przy tym witaminy, enzymy i inne substancje odżywcze dla roślin. W lecie już po 6-8 tygodniach z nawozu powstaje piękna, czarna próchnica, w której bytuje całe mnóstwo dżdżownic, innych żyjątek glebowych i oczywiście ogromne ilości mikroorganizmów. Taka gleba charakteryzuje się  niezwykle wysokim poziomem antyutleniaczy, dzięki czemu nie dopuszcza do rozwoju chorób roślin.

Należy uważać aby nie stosować bokashi zbyt często w tym samym miejscu (nadmiar można wrzucić do kompostu).
  - założyć kompostownik z organicznych odpadków ogrodowych. W ogrodzie te mamy mnóstwo cennych „śmieci”, które przy pomocy EM bokashi bardzo łatwo możemy zminimalizować, a to co zostanie, będzie znowu wysokowartościowym nawozem naturalnym. Do wykopanego w ziemi otworu wsypujemy odpadki (np.: skoszona trawa, zebrane liście, obcięte i rozdrobnione gałęzie,  chwasty, resztki z kuchni, rozdrobniony papier) i każdą warstwę przesypujemy EM bokashi

lub wyprodukowaną osobiście we wiaderku kiszonką z odpadów kuchennych (też jest pełna EM), ubijamy i przykrywamy, żeby ograniczyć dostęp powietrza(wystarczy zakończyć napełnianie skoszoną trawą, lub odrobiną ziemi, lub przykryć starą wykładziną i przycisnąć kamieniem). Po  7 dniach objętość odpadków zmniejszy się o1/3 albo iwięcej przy wilgotnej ciepłej pogodzie. Należy pamiętać, że woda jest transportem dla EM, bez wody nigdzie same się nie przemieszczą, więc w razie suszy, dla ułatwienia im pracy, warto podlewać też kompostownik-kiszownik. Najważniejszą zaletą kiszownika jest brak smrodu. Jeżeli tylko pojawiłby się jakiś nieprzyjemny zapach, wystarczy natychmiast posypać dodatkową porcją EM bokashi . Wczesną wiosną wykopujemy to, co zostało na dnie dołu rozprowadzamy po całym ogrodzie jako nawóz naturalny.

OPAKOWANIE 2kg



Copyright © 2008 - 2017 Internetowy Sklep Ogrodniczy ROSA. Powered by Zen Cart Professional PL™